Zelfzorg met de kracht van geur

Zelfzorg. Het klinkt simpel. Zelf en zorg. Zelf doen, zelf uitzoeken. Vroeger dacht ik altijd: “Ik kan het wel, ik doe het zelf wel.” Maar is dat is natuurlijk geen zelfzorg. Of is dat juist het vermijden van de zorg die je écht nodig hebt?

Zelfzorg gaat niet over alles zelf doen, maar over zorgen voor je ‘zelf’. En eerlijk? Vaak betekent dat juist stilstaan, vertragen, en luisteren naar wat je écht nodig hebt. In onze moderne maatschappij waar stress aan de orde van de dag is, jongleren we met werk, sociale verplichtingen, persoonlijke doelen en verwachtingen van anderen. Het gevolg? We verliezen vaak onszelf in die hectiek.

De gevolgen van stress

De effecten van voortdurende stress zijn duidelijk: je wordt vatbaarder voor ziektes, slaapt slechter, grijpt sneller naar ongezonde maaltijden, en het idee om te gaan sporten of ontspannen lijkt onhaalbaar. Maar wat gebeurt er als je al die druk loslaat en je aandacht richt op je eigen welzijn?

Tijdens mijn herstel na een burn-out ontdekte ik hoe belangrijk het is om te luisteren naar mijn ‘zelf’. Een simpele maar krachtige vraag die ik mezelf begon te stellen was: “Wat heb ik nodig?” Dat antwoord vinden bleek een proces dat geduld en aandacht vereiste, en dat begon met luisteren naar mijn lichaam.

Luisteren naar je lichaam

Wat vertelt je lichaam je? Waar liggen je behoeften? In die zoektocht ontdekte ik iets onverwachts: de kracht van geur. Iets ogenschijnlijk simpels als geur kan je helpen om je te verbinden met het nu en echt stil te staan bij hoe je je voelt.

Wanneer heb jij voor het laatst bewust een geur waargenomen? Echt stilgestaan bij wat een geur met je deed? Geuren hebben een unieke kracht: ze kunnen je kalmeren, herinneringen oproepen, en zelfs fysieke reacties in je lichaam op gang brengen. Door bewust geuren te gebruiken, werd ik meer in het moment getrokken, meer in het nu. En dit bleek een cruciaal onderdeel van mijn zelfzorg.

De kracht van geur

Het vraagt oefening om te ontdekken wat een geur met je doet. De eerste stap is simpel: neem een geur waar en vraag jezelf af:

  • Wat vind ik van deze geur?
  • Waar in mijn lichaam voel ik iets als ik deze geur ruik?
  • Welk gevoel roept deze geur bij me op?

Door je bewust te worden van deze reacties, leer je niet alleen beter luisteren naar je lichaam, maar geef je jezelf ook de kans om te vertragen. Echt aanwezig zijn in het moment. En precies dát is wat zelfzorg is: aanwezig zijn in het nu, luisteren naar wat je nodig hebt, en je lichaam de ruimte geven om te herstellen.

De wetenschap achter geur en rust

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde geuren een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel. Dit helpt je lichaam uit de ‘vecht-of-vlucht’-modus te komen. Geuren zoals lavendel en eucalyptus hebben een direct effect op de hartslag en bloeddruk, waardoor je je rustiger voelt. Deze natuurlijke reactie van het lichaam kan helpen om stress te verminderen en je geest tot rust te brengen, zonder bewuste moeite.

Zelfzorg begint met voelen

Zelfzorg gaat niet over doen, maar over voelen. Voelen wat er nu is, wat jouw lichaam en geest op dit moment nodig hebben. Ja, het kan lastig zijn, vooral als je gewend bent altijd maar door te gaan. Maar door bewust in het nu te zijn – bijvoorbeeld door je zintuigen zoals geur te gebruiken – geef je jezelf de ruimte om te kalmeren, stress te verminderen, en uiteindelijk beter voor jezelf te zorgen.

Misschien is dit ook voor jou het begin van een nieuwe benadering van zelfzorg. Neem een moment, kies een geur die je aanspreekt, en ontdek wat deze geur voor je kan doen. Door stil te staan bij je gevoel en in het moment te blijven, zet je een kleine maar krachtige stap richting meer rust en balans in je leven.

Wil je persoonlijk advies over welke olie het beste bij jou past? Neem dan contact op via inezdbolks@gmail.com

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *